Wild spotten op de Veluwe

begin Soerelseweg
Route naar vakantiehuisje Epe op de Veluwe

 

 

 

Wild spotten op de Veluwe

 

Voordat ik iets ga zeggen over ons wild spotten op de Veluwe vertel ik eerst nog over wat zaken betreffende ons huisje.

 

Afgelopen week zaten we een dag of vijf in ons huisje om wat praktische zaken af te handelen en we wilden graag wild spotten op de Veluwe bij ons in de buurt.

 

We gingen op vrijdag weg en op zaterdag zouden een paar zoons komen om wat bomen om te hakken en wat dode takken af te zagen. Ze waren al vroeg aanwezig en het was mooi weer voor deze klus. Een graad of 21, dat is niet verkeerd als je hard aan het werk bent.

Manlief hielp ook mee en er waren nog twee kleinkinderen die aandacht nodig hadden. Gelukkig hebben we dan het buitenspeelgoed, want binnen zitten hadden ze niet zo’n zin in. De trampoline was favoriet, samen met de skelter waar je lekker hard mee door het park kan crossen.

 

Skelter, traptraktor en driewieler. Ook nog een trampoline.

 

Al snel zag de tuin er een stuk lichter en leger uit. Alles werd in stukken gezaagd en opgeruimd. Maar ondertussen moesten er wel nieuwe struiken gekocht. We wilden graag wat laurierstruiken die hard groeien en die een beetje inkijk vanuit de weg door het park tegenhouden. En daar doorheen willen we dan nog wat klimop laten groeien. Gaat er vast goed uitzien.

Dus er moesten gaten gegraven, de bewatering moest doorgetrokken worden en de struiken moesten verzorgd worden.
Ondertussen werd er gepraat, gelachen, gegeten en gedronken en genoten we van elkaars gezelschap. Dit zijn ook mooie gelegenheden om elkaar te ontmoeten. En ze doen het graag, omdat ze er zelf ook profijt van hebben wanneer ze in het huisje zitten.

 

hard werken in de tuin

 

Na afloop was iedereen tevreden en konden wij de rest van het weekend vooral genieten en natuurlijk, daar ging deze blog over, wild spotten op de Veluwe.

 

Eerst gingen we naar Wildobservatieplaats Enkhout in Kroondomein het Loo.

Een leuke plek met een goede observatieplek over een groot terrein. Het nadeel is wel dat je een eind weg staat. Ik heb wel wat foto’s gemaakt, maar met mijn telefoon blijft dat toch een minuscuul gebeuren. Het was leuk hoe erg op hun gemak de reeën zijn, juist omdat ze weten waarschijnlijk dat de mensen toch niet dichtbij kunnen komen. Edelherten hebben we niet kunnen zien of horen.

 

Op een bepaald moment kwam er een wild zwijn aangewandeld waar alle reeën toch voor aan de kant gingen. Kennelijk is hij toch de baas daar.

 

Wij vonden het leuk, maar te ver weg ondanks de verrekijkers.

 

De dag erna zijn we naar De Dellen gegaan en hebben we geparkeerd bij pannenkoekenrestaurant de Ossenstal. We liepen door het bos naar de Haelberg waar je uitkijkt op een open plek waar heel veel zwijnen bij elkaar komen. Ook wel wat verder weg, maar toch vrij goed te zien, zeker met kijkers.

 

wegwijzer naar observatieplaats de Haelberg

We vonden het daar erg druk met een hoop gekakel van mensen en zijn wat doorgelopen. Helaas niets daar.

 

Maar op de terugweg door het bos naar de auto zagen we ineens vlakbij ons een groepje van zo’n tien wilde zwijnen. Ze hoorden ons aankomen en stonden stokstijf. Wij dus ook. Toen zij doorgingen met eten liepen wij ook voorzichtig hun kant op. Maar dat was te veel voor ze en ze renden met grote vaart het dichte bos weer in. Maar het was een erg leuke ervaring.

 

 

 

Nu hopen we in de komende weken in Epe nog edelherten te gaan zien. Dat zou fantastisch zijn.

Wanneer je bij de VVV in Epe bent, kan je het boekje “Speuren naar sporen” meenemen. Dat helpt je om tijdens je tocht door het bos al tekenen van de wilde dieren te kunnen zien.

 

Mocht ik nog mooie ervaringen hebben met wild, dan laat ik dat hier zeker niet onvermeld. En tenslotte kan dat ook buiten de bronsttijd, wanneer je maar vroeg opstaat of tijdens de schemering stil door het bos gaat.

 

Wanneer je nog in de gelegenheid bent om mee te gaan met een wandel- of fietsexcursie, dan is dat zeker een aanrader. Je ziet gewoon meer met een boswachter erbij. Die herkent de sporen en wijst je op dingen die je zelf niet ontdekt.

Kijk bijvoorbeeld eens op deze site. Klik hier

Daar heb je nog mogelijkheden om mee te gaan met een georganiseerde tocht. Het kost wel wat, maar je ziet meer.

 

En zo zijn we alweer bijna in de herfst beland. Het jaar vliegt en elk seizoen heeft zijn mooie dingen in Epe en omgeving.