Fietsen op de Veluwe

Fietsen op de Veluwe

6 september

Na de blogs die ik heb geschreven over de omgeving van ons vakantiehuisje in Epe op de Veluwe, wil ik nu heel specifiek schrijven over het fietsen op de Veluwe.

Het voordeel van september is natuurlijk de grotere rust op de Veluwe en ook de lagere prijzen. Het naseizoen geeft daarom veel extra’s om te genieten, omdat het weer qua temperatuur vaak nog zeer aangenaam is. Het lijkt ook dit jaar een mooie nazomer te worden. Af en toe een bui waar we gelukkig regenkleding voor hebben, maar ook veel kans op zon en mooie dagen. En niet meer de temperaturen van ver boven de 30 graden.

Ideaal weer om te fietsen dus. En je vertrekt bij ons vanuit de achterpoort van het park met je fiets en je bent gelijk bij het bos. Of je gaat aan de voorkant bij de Soerelseweg het hek uit en je steekt over. Je zit in ons vakantiehuisje echt midden tussen de bossen.

Maar dat niet alleen. Zoals ik in de vorige blog al schreef (klik hier) is september een ideale maand wat betreft het treffen van wilde dieren. Naast het edelhert en de reeën heb je ook de everzwijnen die overal te vinden zijn. Met een beetje geluk zie je een vos, maar dat is minder makkelijk. Misschien moet je daarvoor iets meer zoeken bij de weilanden of de maïsvelden in de buurt. Of hem gewoon toevallig tegenkomen, zoals één van onze laatste gasten overkwam.

De vos vindt op de Veluwe genoeg water en voedsel, maar hij is wel een echte rover. De kippen, konijnen en andere kleine dieren zien hem niet graag komen. Maar voor mensen is hij bang.

Wil je meer over vossen weten, kijk dan eens de dvd “Rotvos”. Een boeiende en leuke documentaire met veel mooie beelden over de vos. De dvd ligt ook in ons vakantiehuisje.

Voor het zien van al deze dieren is de mooiste tijd wel bij zonsopgang en in de schemering. Dan komen de dieren uit hun verstopplekken en gaan op zoek naar water en voedsel. En denk aan de bronsttijd van de edelherten in de tweede helft van september. De moeite waard om vroeg voor op te staan. We gaan er zelf volgende week weer naar toe en hopen natuurlijk veel moois te zien. Ik vertel er in een volgende blog wel over.

Tijdens het fietsen op de Veluwe in de vroege ochtend kan je vaak goed scoren door op een plek te gaan kijken waar het wild drinkt. Op internet kan je hiervoor adressen vinden. klik hier

Maar let op je kleren, trek geen felle kleuren aan, want dan val je te veel op. En wees heel stil. De dieren zijn altijd op hun hoede.

De hei, die dit jaar helaas wat minder paars is door alle droogte, is zo uitgestrekt en je kan er zoveel prachtige routes fietsen. De Veluwe is sowieso zeer fietservriendelijk door de vele fietspaden en de vele fietsknooppunten. In ons huisje kan je fietskaarten vinden. Maar naast dat is het reuze handig om een app te installeren op je telefoon, bijvoorbeeld van de ANWB of de Fietsersbond. Klik hier

Voor wie er nog nooit mee heeft gewerkt: Je geeft je startpunt in en het knooppunt waar je naartoe wilt. Dan wordt de afstand en de route voor je berekend. En ook de globale tijdsduur van de tocht. Uitermate praktisch dus.

Hier en daar moet je op de Veluwe misschien even klimmen met je fiets, maar dat duurt nooit heel erg lang. Het is geen Limburg. Dus laat je daar niet door tegenhouden.

In ons vakantiehuis staan twee fietsen voor volwassenen en twee voor kinderen. Wil je graag elektrische fietsen, dan zijn die te reserveren bij de beheerder.

Mochten ze allemaal verhuurd zijn, dan heb je in Nunspeet nog een mogelijkheid om fietsen of elektrische fietsen te huren bij https://hoegen-fietsverhuur.nl/. Leuk bij deze zaak is dat er ook een duo-e-bike te huur is. Dat is natuurlijk heel fijn voor het geval er in het gezelschap iemand is die niet fietsen kan, om welke reden dan ook. Of misschien vind je het leuk om zo’n duo-bike te huren voor de gezelligheid.

Op het VVV–kantoor in Epe kan je veel informatie krijgen over fietsen, tochten, fietsverhuur en wildspotplaatsen.

Op de site van het fietsnetwerk vind je de fietsroutes die specifiek vanuit Epe te berijden zijn. Klik hier

En je kan natuurlijk ook altijd nog naar Park de Hoge Veluwe gaan, waar je gebruik kunt maken van de gratis witte fietsen. Je moet wel toegang voor het park betalen, maar het is er fantastisch mooi en als je blijft tot de schemering heb je ook daar goede kans om wilde dieren te zien.

Neem naast je regenjas ook lekker je picknickmand mee of maak gebruik van de vele horecagelegenheden die er onderweg te vinden zijn, maar maak er een mooie dag van.

Heb je gereserveerd bij ons en wil je dingen weten die je zelf zo niet kan vinden, stuur dan even een mailtje. Dan denken we met je mee. We wensen je veel fietsplezier.